*Куб - повний комплекс хмарних послуг!

Nextcloud: оптимізація продуктивності та роботи з великими обсягами даних

При використанні сервера Nextcloud можна налаштувати продуктивність, використовуючи кеш та оптимізуючи ПЗ. Це допоможе відразу помітити значні поліпшення в роботі системи, оскільки знизиться навантаження на сервер і підвищиться його продуктивність.

Навіщо потрібна оптимізація продуктивності

Оптимізація продуктивності під час роботи з великими обсягами даних важлива з таких причин:

  1. Скорочення часу обробки. Оптимізація допомагає скоротити час, необхідний обробки даних. Це може включати поліпшення алгоритмів, скорочення кількості циклів і використання більш ефективних структур даних.
  2. Поліпшення масштабованості. Після оптимізації система краще масштабується, вона може обробляти більше даних або виконувати більше операцій.
  3. Зниження навантаження на систему. Використання ресурсів системи відбувається більш ефективно, знижується навантаження на обладнання та підвищується його загальна продуктивність.
  4. Прискорення аналізу даних. Швидша обробка дозволяє швидше виконувати аналіз даних та приймати рішення на основі отриманих результатів.
  5. Збільшення доступності системи. Оптимізація знижує ймовірність збоїв та уповільнень, що дозволяє системі залишатися доступною для користувачів протягом усього часу роботи.

Як знизити навантаження на систему

Підвищена завантаження онлайн-системи може уповільнити роботу сховища. Для її зниження, визначте, в чому полягає джерело проблеми за допомогою спеціальних інструментів (htop, netdata, iotop та ін.). Ці утиліти допомагають визначити, який процес гальмує роботу системи. Перед цим переконайтесь, чи вистачає оперативної пам’яті на ПК. При запуску бази даних краще зберегти її у файлі образу або перенести на жорсткий. Для подальшого зниження навантаження є додаткові способи:

  1. Перевірте параметр конфігурації loglevel. Використовуйте Debug при виникненні проблеми для діагностики, а потім скиньте рівень до Warn.
  2. Перевірте, чи в режимі налагодження встановлено мову false. За замовчуванням він використовується для кожної нової установки. Він допомагає зробити налагодження простіше. Його не рекомендується використовувати у виробничому середовищі, крім ситуацій, які потребують термінового вирішення проблеми.
  3. Встановіть та настройте конфігурацію кешу пам’яті. Це гарантує підвищення продуктивності.
  4. Увімкніть стиснення даних на сервері, щоб зменшити обсяг файлів, що передаються.
  5. Замініть SQLite на MariaDB/MySQL.
  6. Використовуйте розширення AES-NI. Це прискорить операції всередині системи та зменшить час на обробку даних.

Як налаштувати продуктивність

Налаштування слід виконувати на сервері, що працює, поетапно.

  1. Оновіть Nginx та мову PHP до актуальних версій. Раніше розробники рекомендували для роботи сервер Apache. Останні коментарі розробників містять інформацію про впровадження у конфігурацію сервера Nginx через PHP-FPM. Для налаштування знадобиться Nginx-Server. При цьому можна побачити збільшений час завантаження інтерфейсу. Щоб цього уникнути, встановіть дозвіл на паралельну обробку запитів.
  2. Увімкніть кеш пам’яті PHP OPcache. Це дозволить підвищити продуктивність програм за рахунок кешування байт-коду. Налаштування за замовчуванням чудово справляються зі своїми завданнями, якщо кеш досягне межі 90%, адміністратор отримає повідомлення.
  3. Налаштуйте PHP-FPM, якщо ви помічаєте повільне завантаження інтерфейсу.
  4. Увімкніть систему керування БД Redis у кеш пам’яті. У Nextcloud підтримується два типи кешу – локальний та блокуючий файли. Redis використовується, якщо необхідно підвищити продуктивність програм PHP.

Для налаштування та оптимізації сервера Nextcloud потрібно внести зміни до програмного забезпечення. В цілому, якщо діяти за інструкцією, можна досягти значного покращення роботи та підвищення продуктивності системи.