*Куб - повний комплекс хмарних послуг!

Мобільний доступ та синхронізація з Nextcloud: повний огляд

Пакет ПЗ Nextcloud створений для безпечного розміщення даних, що належать організаціям та фізичним особам. Функціональність сервера набагато вище аналогів. Створений у 2016-му році додаток сьогодні значно покращено завдяки сучасному апгрейду. У цій статті відповімо на питання, що зробити для синхронізації даних та надання доступу до сховища з мобільних пристроїв.

Як синхронізувати хмару з ПК

Щоб синхронізувати хмару з настільним комп’ютером, потрібно Sync Client, за допомогою якого можна підключитися до сервера, щоб створювати папки, впорядковувати їх вміст. Щоб це зробити, просто скопіюйте файли до каталогу. Синхронізація буде виконана автоматично. Якщо внесено зміни до наявних папок на комп’ютері, інформація буде передаватися безпосередньо до сховища.

WebDAV – це спеціально створений протокол, який підтримує синхронізацію із хмарою. Це розширення працює на основі HTTP і призначено створювати, відкривати та редагувати папки та файли. WD відкриває доступ до документів, які розміщені на загальнодоступних ресурсах. ПЗ допомагає контролювати стан онлайн-з’єднання та реєструє кожну дію користувача. Адміністратор знатиме, які дані завантажувалися на ПК, побачить, чи вони синхронізовані з сервером.

 

Мобільні додатки

Для підключення власної мобільної програми Nextcloud до сервера, необхідно користуватися тією ж URL-адресою, яка застосовується у веб-браузері. Сторонні клієнти, які не оптимізовані для зв’язку з Nextcloud, не зможуть у повному обсязі гарантувати безпеку та збереження файлів.

Мобільні програми, рекомендовані Nextcloud, містять:

  • FolderSync – для гаджетів на Android;
  • WebDAV Navigator – для смартфонів та планшетів на базі iPhone.

При цьому, для клієнта WebDAV можна використовувати пароль від програми. Це не тільки підвищить безпеку, а й зробить вищу продуктивність. Пароль програми встановлюється у веб-інтерфейсі Nextcloud, після натискання на аватар і переходу в меню “Особисті установки”. Далі потрібно перейти у вкладку “Безпека”, де можна створити унікальну комбінацію букв та цифр.

Linux

Для отримання доступу до файлів, розміщених в ОС Linux, використовуються різні методи:

  • Менеджер “Наутілус”, який автоматично розпізнає наявні файли у вигляді ресурсу WebDAV, поки не вимкнено доступ. Щоб підключити систему Nautilus, використовуйте захищений протокол davs://.
  • Менеджер Dolphin, працює через стандартний протокол передачі інформації. Перевага Dolphin в тому, що можна створити постійне робоче посилання на власний хмарний сервер і переходити по ньому з будь-яких пристроїв.

MacOS

Для MacOS розроблено власного клієнта Finder. В якості альтернативи можна застосовувати програму Cyberduck та багатомовний Filezilla. Провести синхронізацію можна через платні системи – Mountain Duck, Commander One, Transmit та Forklift.

Windows

Якщо ви використовуєте вбудований протокол WebDAV у Windows, можна підключити Nextcloud у вигляді додаткового мережного диска у провіднику Windows, щоб переглядати необхідні файли. Ця функція працює при підключенні до мережі. Для зберігання даних в автономному режимі необхідно використовувати Desktop Client. З його допомогою відбудеться синхронізація файлів Nextcloud із каталогами локального жорсткого диска.

Nextcloud вважається одним із найбільш амбітних проектів, зокрема через можливість синхронізації з іншими додатками.