*Куб - повний комплекс хмарних послуг!

Порівняння VPS та shared-хостингу

Сфера інтернет-хостингу розширюється, з’являється багато послуг, які складно розібратися новачкам. Недосвідченим програмістам важко визначитися, на якому хості розмістити проект. Порівнюючи характеристики, виникає питання, чому віддати перевагу – віртуальному хостингу або VPS. Давайте розберемося, в чому їхня відмінність.

Shared hosting

Схема роботи віртуального або shared-хостингу проста: клієнту виділяється місце на дисковому просторі. При цьому на загальному хості можуть працювати сотні клієнтів, тож ціна тарифу невисока. Розподіл навантаження відбувається рівномірно. Якщо проект потребує збільшення веб-ресурсів (так відбувається, наприклад, під час зростання відвідувачів в інтернет-магазинах), це обмежує інші проекти.

Переваги віртуального хостингу:

  • економічність;
  • простість та зручність;
  • технічна підтримка;
  • вибір хостинг-тарифів.

VPS-сервер

Віртуальний приватний сервер – послуга, в рамках якої користувачеві надається оренда хмарного пристрою, створеного за допомогою сучасних технологій. У клієнта є root-права, він може встановлювати будь-яке ПЗ.
Для адміністрування потрібен певний досвід та знання тонкощів роботи серверного обладнання.

На одному сервері працюють десятки ізольованих пристроїв із власним набором ресурсів, IP-адресою та ОС.

Плюси використання VPS-хостингу:

  • контроль над сервером;
  • ізоляція ресурсів;
  • продуктивність;
  • вибір операційних систем;
  • резервне копіювання та відновлення.

Чим відрізняється хостинг VPS від shared

 VPSShared
КеруванняЗ VPS клієнт має повний набір адміністраторських прав, він може самостійно керувати ресурсами та змінювати ПЗ на власний розсуд.Користувач отримує обмежені права, налаштуванням займаються технічні фахівці провайдера.
МасштабованістьОбсяг споживаних ресурсів залежить від тарифу. При його зміні зміни параметрів не відбуваються миттєво. Вибираючи тариф, слід проаналізувати потреби, щоб не було простоїв трафіку.Масштабування у хмарі – просте та швидке. Клієнтам доступна самостійна зміна параметрів. Вибір конфігурації залежить від бізнес-завдань. Оплата здійснюється лише за використаний інтернет-трафік.
НадійністьПри виборі надійного провайдера, можна не турбуватися про безпеку та безперебійну роботу. При технічних проблемах веб-хост “падає” повністю, для відновлення може знадобитися час.Хмарні сервіси надійні. При збоях трафік перенаправляється на хости, що працюють, тому користувачі навіть не помічають проблем. Інфраструктура працює стабільно.
БезпекаДані користувачів зберігаються на одному сервері, доступ до них є через root-права. Це гарантія 100% безпеки. При атаці на один VPS-сервер це може вплинути і на сусідів.У хмарі ресурси знаходяться на різних фізичних серверах, дані розподіляються по різних місцях. Це ускладнює захист, але робить користувачів ізольованими від інших.
ВартістьРозмір оплати залежить від моделі оплати та вибраного тарифу. Навіть при меншому споживанні сума не змінюється.Оплата відбувається за спожиті послуги, зустрічається погодинний білінг для точного моніторингу.

Відповідь на питання, що краще вибрати: хостинг чи ВВС, залежить від цілей. Програмісти компанії «КУБ» готові допомогти з вибором та налаштуванням сервера в залежності від поставлених завдань.